2018-01-01 Alytiškės augintinis skina laurus parodose

Eglė Indrelytė • egle@alytusplius.lt • 8:43, 2018-01-01

Alytiškė Jūratė Jaciunskienė pastaruoju metu iš įvairiausių konkursų grįžta su laimėjimais. Tiesa, laurus pelno ne ji pati, o jos augintis labradoro retriveris Ekleras (Anterra Eclair). Neseniai Latvijoje vykusioje parodoje, kurioje dalyvavo beveik 500 šunų, dar nė dviejų metų neturintis Ekleras pripažintas geriausiu šuniu savo klasėje.

Žvilgantis kailis, puikios linijos, grakšti stovėsena ir paklusnumas šeimininkui – tai savybės, kuriomis pasižymi Ekleras ir kurios jam padeda pelnyti titulus vieną po kito.

„Kadangi Ekleras laimėjo savo klasėje, jis galėjo dalyvauti grupės rinkimuose, o laimėjęs grupėje pirmąją vietą – įgavo teisę sudalyvauti finaliniame pasirodyme – Best in show – kur iš visos parodos dalyvių atrenkami penki geriausi, užimantys prizines vietas. Esu labai patenkinta rezultatu, nes Ekleras iš visos parodos geriausiųjų užėmė ketvirtą vietą“, – džiaugėsi alytiškė J. Jaciunskienė, parodose su savo augintiniais dalyvaujanti jau kelis metus.

Labradoro retriveriai – jos numylėtiniai. Šios veislės šunis alytiškė augina jau keliolika metų, tačiau anksčiau su jais į parodas nevažinėdavo. Vienam jos augintinių dabar jau 14 metų.

„Įsigiję pirmąjį šuniuką pradėjome domėtis šunų auginimo bei veisimo subtilybėmis“, – sakė J. Jaciunskienė, dabar jau neįsivaizduojanti savo gyvenimo be šių keturkojų. „Kadangi susirgome šia „liga“ – mums vieno labradoro jau neužtenka. Dukra gyvenanti Danijoje irgi augina dvi labradorų veislės kalytes: vyresnioji kalytė iš Lietuvos, o mažoji neseniai parkeliavo iš Rumunijos“, – pridūrė moteris.

Ekleras jos namuose atsirado mažiau nei prieš pora metų – po to, kai teko atsisveikinti su vienu iš turėtų retriverių. „Su vyru nusprendėme pirkti dar vieną šunį, tik šįkart rinkomės labai atsakingai ir ilgai ieškojome kilmingo, „mėlynojo kraujo“ šuniuko“, – pasakojo Jūratė.

Ekleras į Alytų atkeliavo iš Rusijos, Sankt Peterburgo miesto. „Telefonu su veisėja sutarėme susitikti Estijoje, ir iš ten parsivežėme Eklerą į Alytų“, – pasakojo J. Jaciunskienė.

Alytiškės šuns tėvas yra čempionas iš Amerikos, garsaus Devonshire veislyno, mama – tarptautinė čempionė iš Rusijos, taip pat pelniusi daug titulų. „Man buvo svarbu, kad mano šuo turėtų geras šaknis“, – sakė J. Jaciunskienė, su Ekleru apkeliavusi jau ne vieną šunų parodą įvairiose šalyse.

Iki augintiniui suėjo pusantrų metų, jis ne kartą dalyvavo parodose kaip jaunimo klasės atstovas. Jis laimėjo Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir tapo Baltijos šalių jaunimo čempionu.

„Kitas etapas – tapti Baltijos šalių čempionu suaugusiųjų klasėje, taip pat aplankyti kitas kaimynines šalis ir parsivežti daugiau titulų“, – užmojų neslėpė J. Jaciunskienė. Paklausta, kam to reikia, moteris teigė, kad šuns pelnyti titulai parodo, kad jis yra tikrai geras šuo, atitinkantis veislės standartus, geros sveikatos.

„Taip pat – tai yra ir tam tikra reklama, nes parodose galima rasti partnerį savo augintinio linijai pratęsti. Žinoma, grynaveislį šuniuką, kuris ir išvaizda, ir charakteriu atitiktų pageidaujamos veislės standartus, galima įsigyti tik iš atsakingai partnerius parenkančių veisėjų. Kiekvienas veisėjas nori rasti idealų, tobulą šunį, kad ir šuniukai tokie būtų“, – neslėpė alytiškė su savuoju Ekleru jau besiruošianti naujam šių metų parodų maratonui.

šaltinis: www.alytusplius.lt